Recept 29. listopadu 2016 6:28

PUNČOCHÁŘ: Nejhorší je koupit na Vánoce starou rybu. Koukejte na oči

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Tradice jsou od toho, aby se porušovaly!“ No, až tak striktní bych určitě nebyl, naopak, tradice mám většinou rád a často dávají pocit jistoty a...

25. října 2016 6:03

PUNČOCHÁŘ: Že by se kuchtíkům blýskalo na lepší časy?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kritiky na učňovské školy pro kuchaře už bylo dost. I já sám jsem psal o tom, že učební obory tohoto zaměření nemají valnou úroveň, a právě na to...

Seriál 4. října 2016 6:49

PUNČOCHÁŘ: Opravdu skvělá marmeláda? Přidejte badyán, skořici či med

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poslední letní paprsky už jsou ta tam a přichází podzim. Pro mnohé hektický čas, pro kuchaře zas sezóna hub, zvěřiny, lanýžů, ale i zavařování. Hodně...

Seriál 24. srpna 2016 6:35

PUNČOCHÁŘ: Dobrý salát, to je umění a není jen pro holky

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Trend velí jasně. Většina z nás se přiklání k zdravějšímu životnímu stylu, lidé začínají přemýšlet o tom, co jedí a polotovary se pomalu vytrácí z...

26. července 2016 6:17

PUNČOCHÁŘ: I šéfkuchař masožravec musí umět připravit jídlo vegetariánovi

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Musím přiznat, že většinu trendů úspěšně ignoruji. Nevrhám se bezhlavě do nových směrů v kuchyni, spíš si držím svou linii. Co jsem ale musel změnit...

28. června 2016 6:07

PUNČOCHÁŘ: Restaurace si otevírají lidé, kteří mají peníze, ale neumí nic

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Známe to každý. Zaměstnavatel prudí, vymýšlí pitominy, nenechá nás žít, ale snad všichni to umíme zvládnout v momentě, kdy víme, že ten onen...

7. června 2016 6:06

PUNČOCHÁŘ: Proč nemůžeme jíst na food festivalech z talířů?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tradičně na jaře a v létě bývá čas různých food festivalů, kterých je i letos jak hub po dešti. Osobně si stojím za tím, že dobrý festival jídla...

Rozhovor 18. května 2016 6:00

Chtěl bych vařit ve sparťanské fotbalové kabině, říká oceněný Punčochář

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šéfuje kuchyni v restauraci Grand Cru, pravidelně přispívá na server Lidovky.cz - do rubriky Jídlo pod palbou a minulý týden získal v anketě Zlatý...

12. května 2016 18:23 PRAHA

Anketu Zlatý kuchař vyhrál Jan Punčochář. Do síně slávy míří Zdeněk Pohlreich

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vítězem 3. ročníku ankety Zlatý kuchař, kterou vyhlašuje redakce časopisu Gastro&Hotel profi revue, se stal Jan Punčochář z pražské restaurace Grand...

Seriál 10. května 2016 6:54

PUNČOCHÁŘ: Všichni se zajímají o jídlo. Dobrý kuchař je ale nedostatkové zboží

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V poslední době píšu samá negativní témata. Strašně rád bych se vrátil k tomu, kdy jsem psal, jak je krásné vařit z čerstvých surovin, ale momentálně...

Doporučujeme 12. dubna 2016 6:33

PUNČOCHÁŘ: Pražská gastronomická scéna dostává na zadek

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Celosvětový trend je jedna věc, ale trend pražské gastronomie, to je téma zcela odlišné. Vlastně moc nechápu, kam se to všichni řítíme a co tím vším...

Seriál 16. března 2016 6:57

PUNČOCHÁŘ: Přát někomu michelinskou hvězdu? To se v Česku nenosí

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Všichni lidé, kteří se trochu zajímají o gastro svět, pravděpodobně očekávají, že se budu ve své glose vyjadřovat michelinským hvězdám. A mají...

18. února 2016 6:54

PUNČOCHÁŘ: Píšu, protože mě to baví. Reklamu nedělám nikomu

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dnes to bude trochu jinak, nebudu komentovat jídlo, restaurace či jiné gastro projekty. S vaším dovolením si dnes trochu postěžuji a nechám vás...

Seriál 20. ledna 2016 6:28

PUNČOCHÁŘ: Kvalitní zvěřinu v Česku nekoupíte. Vše putuje do zahraničí

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je tady sezona zvěřiny. Mnoho Čechů včetně mě ji zbožňuje, v restauracích se ale jen málokdy dočkáme opravdu kvalitního masa. Pokud žijete ve velkém...

Seriál 17. prosince 2015 7:00

PUNČOCHÁŘ: Vařit pro generála z Abu Dhabí? Stres a tuhé jehněčí

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsem byl osloven mým dobrým kamarádem, zda bych nechtěl uvařit pro hlavního generála Abu Dhabí při příležitosti konání jednoho ze závodů...

2. prosince 2015 6:48

Pomelo? Zkuste ho s mořským vlkem, radí šéfkuchař

Marinovaný filet mořského vlka s pomelem a jablky grana smith | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chutí připomíná pomelo nejvíce grapefruit, ovšem bez hořké příchuti. Ovoce obsahuje stejné množství vitaminu C jako citron, ale také sodík, železo,...

26. listopadu 2015 6:09

PUNČOCHÁŘ: Podzim, ideální doba na tradiční zabíjačkové hody

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zabíjačka může být ve vnímání mnoha lidí jsou jen tučné, česnekové, neokořeněné a vlastně neidentifikovatelné kusy rozemletého masa. I já se občas...

21. října 2015 6:43

PUNČOCHÁŘ: Lanýže za každou cenu. Jak si čeští šéfkuchaři usnadňují práci?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Občas mám u nás v restauracích pocit, že zapomínáme na to, co je dobré, a zbytečně se striktně držíme trendů. Šéfkuchaři se snaží zavděčit nebo si...

Seriál 23. září 2015 6:47

PUNČOCHÁŘ: Michelinská restaurace nemusí být snobárna

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsem byl pozván na rozhovor k panu Veselovskému. Překvapilo mě hned několik názorů a otázek, ale při jedné z nich jsem se opravdu zarazil....

Seriál 2. září 2015 6:04

PUNČOCHÁŘ: Vadí vám stereotyp restaurací? Můžete si za to sami

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

U nás i všude na světě jsou dva typy restaurací, co se týče složení menu. První jsou ty, které mají stálý jídelní lístek a několik jídel, které umí...

Seriál 29. července 2015 6:34

PUNČOCHÁŘ: Alkohol za volantem? České gastronomii by to mohlo pomoct

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Opět, jako již několikrát, se spekuluje nad tím, zda nepovolit hranici alkoholu za volantem v Česku. Vím, z hlediska bezpečnosti do toho nemám co...

Seriál 1. července 2015 7:00

PUNČOCHÁŘ: Sůl, éčka a nulová kvalita. Negrilujte předem marinované maso

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letní počasí přímo vybízí k venkovním grilovačkám a piknikům. Češi jsou v posledních letech velcí milovníci grilování, a proto v těchto měsících vždy...

Seriál 3. června 2015 6:00

PUNČOCHÁŘ: Jsou farmářské trhy pouličním prodejem pochybných alternativ?

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Více než kdy předtím vnímám silný trend farmářských trhů. Na každém rohu, v každé městské části, a nejen té pražské, vznikají trhy, které mají...

Seriál 13. května 2015 6:10

PUNČOCHÁŘ: Umělotiny aneb Aspikové umění na soutěžích se zápachem

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Každoročně se u nás pořádá nesčetně kuchařských soutěží. Musím říct, že já se oněch soutěží neúčastním a snad ani nikdy nebudu. Určitě nemám na mysli...

Seriál 22. dubna 2015 6:32

PUNČOCHÁŘ: Že v malých městech nejsou dobré restaurace? To je mýtus

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Často se v souvislosti s vysokou gastronomií mluví hlavně o velkých městech, nebo jen o Praze. Já jsem se ale v posledních měsících už několikrát...

1. dubna 2015 6:47

PUNČOCHÁŘ: Šéfkuchař se vydal do školní jídelny, nedalo se to jíst

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V poslední době se hodně rozebírají školní jídelny. Kvalita jídla, nutriční a výživové hodnoty a vůbec tak nějak vše kolem nich. I já mám se školní...

Seriál 11. března 2015 6:49

PUNČOCHÁŘ: Zmrzlina z holubích jater vs. tradiční kuchyň

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před několika dny mi dal Ivan Vodochodský, jeden z mých dobrých kamarádů, přečíst recept na Cassoulet z knihy Veselé umění kuchařské. Byl jsem tak...

Seriál 18. února 2015 6:00

PUNČOCHÁŘ: Mladí kluci z učňáku? Postrach kuchyně!

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zase jsem měl jednou slabou chvilku a chtěl jsem dát šanci mladému klukovi z učňáku – obor kuchař/číšník. A zase jsem se přesvědčil, jak zbytečná je...

Seriál 28. ledna 2015 9:14

PUNČOCHÁŘ: A najednou je každý šéfkuchař!

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pro každou restauraci je zásadní spokojený zákazník, který za své peníze dostane přesně to, co si objedná. I já ve své restauraci chci takové...

Recept 13. ledna 2015 6:37

Jablka na slano. Zkuste neobvyklé recepty šéfkuchařů

Jablka jsou k masu vynikající (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Můžeme z nich vykouzlit džemy, mošty či je použít při pečení. Připadají vám jablka na sladko trochu...

Recept 24. prosince 2014 7:00

Kapr s ořechy či pestem. Co večeří šéfkuchaři na Štědrý den?

Vánoční klasika - kapr (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kapr a bramborový salát. Klasika českých Vánoc a rodinná tradice. Každá rodina má ale svůj vlastní recept. Pokud chcete letos experimentovat, zkuste...

Rozhovor 23. září 2014 6:47 PRAHA

Češi se teprve učí za jídlo utrácet, říká šéfkuchař Punčochář

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vyučil se v hotelu Ambassador a po tom, co nasbíral zkušenosti v předních pražských restauracích, odešel do zahraničí. Vařil například v jedné z...