Alena Pecháčková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Alena Pecháčková

e-mail: alena.pechackova@lidovky.cz
zkratka: ape
RSS kanál autora

Vystudovala žurnalistiku a poté magisterský obor Elektronická kultura a sémiotika na UK v Praze. Pro server Lidovky.cz pracuje od roku 2011. Na starosti má lifestylové rubriky. Zajímá se o kulturu a fotografii.

Články autora

Rozhovor 15. října 2017 6:29 Alena Pecháčková

Jed na krysy jako účinná látka? Byznys s falešnými léky v Africe je obrovský

Hana Hindráková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do Afriky se vrací jako domů, strávil zde několik let. Ve svým knihách popisuje, jak život v Africe vypadá. Ve své poslední knize popisuje obchod s...

Rozhovor 14. října 2017 6:55 Alena Pecháčková

Každý se může stát součástí umělecké instalace, o to nám šlo, říká umělkyně

Heardt vzniklo z touhy o propojení hudebního umění s tím vizuálním. Chtěli jsme... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na legendárním americkém festivalu Burning Man se po dlouhé době představila česká instalace. Má ji na svědomí několik českých studentů, kteří...

Rozhovor 13. října 2017 6:32

Z hmyzu lze udělat superpotravinu. Záleží na tom, co jí, říká šéfkuchař

Petr Ocknecht | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako první začal v Česku servírovat v restauraci cvrčky, šváby nebo sarančata. „Hmyzí“ kuchyni se věnuje více než 14 let a rád tvrdí, že hmyz...

Češi v cizině 10. října 2017 6:37

V Indonésii chtějí všichni bílou pleť a na veřejnosti se nelíbají, říká Češka

Zuzana Lhotová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zuzana Lhotová žila v Tanzánii, kde objevila kouzlo tradičních látek a založila vlastní značku. V současnosti žije a tvoří v Indonésii. „Tady chtějí...

Rozhovor 6. října 2017 6:00

‚Bílkovina z cvrčka je stejně kvalitní jako z hovězího. Je to pokrm budoucnosti’

Cvrček | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je energeticky výživná, bohatá na proteiny a přitom neobsahuje sóju, laktózu, ani lepek. Potravina budoucnosti? Řeč je mouce vyrobené z cvrčků....

3. října 2017 6:38

VIDEORECEPT: Připravte si lososové špízy se salátem z mořských řas

Lososové špízy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dalším dílu kulinářského seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou...

Češi v cizině 3. října 2017 6:25

Tortilly i nudle s masem. Mexická snídaně vypadá jako naše večeře, říká Čech

Albert Štěrba | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Albert Štěrba se do hlavního města Mexika přestěhoval kvůli stáži v rámci výměnného programu mezinárodní organizace IFMSA. „Mexičané jsou daleko více...

3. října 2017 6:16

Nejošklivější boty na příští rok? Módní dům Balenciaga se spojil se značkou Crocs

Módní dům Balenciaga se spojil se značkou Crocs | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Stejná značka, která vytvořila nelíbivé sneakers Triple S, evidentně inspirované teniskami Skechers, nyní přichází s opravdu nejošklivějšími botami...

Rozhovor 27. září 2017 11:00 Alena Pecháčková

Nebyla to jen éterická víla, byla vojákem života s přísným režimem, vzpomíná na Květu Fialovou blízký přítel

Květa Fialová a Josef Kubánik ve hře "Herold a Maude" ve Slováckém divadle v... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Posledních devět let spolu trávili skoro všechen volný čas, naposledy se viděli před jedenácti dny, kdy se stav Květy Failové začal zhoršovat. „Už...

26. září 2017 15:00

Divadlo pod Palmovkou chystá festival. na co se můžete těšit?

Tomáš Dianiška | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Proč je festival Palm Off Fest výjimečný a proč stojí za to ho navštívit? Na to vám ve videu odpoví herec Tomáš Dianiška.

Exkluzivně 26. září 2017 6:41

VIDEORECEPT: Připravte si smažené tygří krevety podle šéfkuchaře

Smažené tygří krevety s panko strouhankou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dalším dílu kulinářského seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou...

Český šok 26. září 2017 6:30

V Česku se prodávají drahé a ne tak kvalitní sýry, říká Švýcarka

Stéphanie N’Duhirahe | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Stéphanie N’Duhirahe se přestěhovala do Česka, aby se zde mohla věnovat tomu, co miluje nejvíce. Akrobacii.

24. září 2017 6:44

Znovu otevřená cukrárna Myšák: domácí chlebíčky i klasické české zákusky

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do cukrárny Františka Myšáka ve Vodičkově ulice chodily po desetiletí pražské rodiny vážené osobnosti. Jeho sladkosti mlsal Oldřich Nový nebo Ema...

24. září 2017 6:19

Autoimunitní onemocnění jako prokletí moderní doby

Lupénka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Přestože máme vakcíny na mnohé zákeřné nemoci a proti dalším je vědci vyvíjejí, na některá onemocnění je medicína jednoduše krátká, pouze zmírňuje...

23. září 2017 6:53

Česká designérka boduje v zahraničí s neobvyklými klobouky

Klobouky jsou totiž elegantní, sošné a originální. Nejenže strhávají pozornost... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sofya Samareva představila dvě nové kolekce v zahraničí. Designérka pokračuje v aktualizaci tradičního kloboučnického řemesla, kterou nastartovala...

21. září 2017 12:00

SOUTĚŽ: Vyhrajte Purity. Novou knihu Jonathana Franzena

Purity | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pip Tylerová má neuspokojivou, špatně placenou práci, bydlí v anarchistickém squatu, splácí obrovskou studentskou půjčku a nemá tušení, kdo vlastně...

Rozhovor 10. září 2017 6:52 Alena Pecháčková

Dětská zábava s tvůrčím přesahem. Nic takového u nás není, říká organizátorka

Cílem projektu je nabídnout rodinám s malými dětmi smysluplný program s vysokou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

KUK! je prvním českým multižánrovým festivalem, který cílí především na návštěvníky ve věku od 10 měsíců do tří let. Cílem projektu je nabídnout...

9. září 2017 6:57 Alena Pecháčková

Navrhování oblečení střídám s výrobou šperků, říká designérka

Barbora Michálková Fialová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Od studií se věnuje dámské módě kromě toho se také věnuje výrobě šperků, založila vlastní značku a stáž absolvovala v Itálii. „Bez podpory rodiny,...

8. září 2017 6:58

Zahřejte se. Připravte si celerovou polévku podle šéfkuchaře

Celerová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Výkyvy teplot patří k podzimu. Se změnou počasí úzce souvisí i stravovací návyky. Chladná rána i noci doprovází chuť po něčem dobrém, zdravém a lehce...

Rozhovor 8. září 2017 6:31 Alena Pecháčková

Běhám pro vozíčkáře, protože mi po úrazu nejvíce pomohli, říká ultramaratonec

Alespoň jeden větší projekt ve prospěch vozíčkářů ročně. Taková je tradice... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Alespoň jeden větší projekt ve prospěch vozíčkářů ročně. Taková je tradice úspěšného českého ultramaratonce René Kujana. Tuto tradici zahájil v roce...

Rozhovor 8. září 2017 6:13 Alena Pecháčková

Cukr je ve zmrzlině důležitý. Pochopíte to tehdy, když ho tam nedáte, říká zmrzlinář

Zmrzlinář Jan Hochsteiger | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zmrzlinu si chodil kupovat jako malý do cukrárny, která byla přímo v baráku, kde bydlel. Dnes si recepty na zmrzliny vytváří sám a vyrábí dvě tuny...

Rozhovor 7. září 2017 6:37 Alena Pecháčková

V jakých podmínkách pracují baliči banánů? ‚Neobstála bych ani v Panamě ani Kostarice’

Společně jsme vytvořili interaktivní dokument, takzvanou microsite, která se... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Panama a Kostarika. Dvě exotické destinace, do nichž jezdí turisté objevovat krásy přírody a obdivovat moderní i starobylou architekturu....

6. září 2017 6:10

Netřídit ve Švýcarsku odpad? Porušení pravidel, musíte používat i speciální pytle, říká Češka

Denisa Juna | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Denisa Juna žila nejdříve v Londýně, potom se s manželem přestěhovali do Švýcarska, kde tráví více času v přírodě. „Švýcarsko absolutně změnilo můj...

Rozhovor 2. září 2017 6:01

Batohy jsem začala šít jen díky náhodě, říká designérka

Monolit batoh s černobílým tiskem ve spolupráci s Hanou Frišonsovou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vystudovala teorii umění a kurátorství, ale vždy ji zajímala móda. Batohy ale, jak sama říká, začala šít náhodou. „Když o batohy začal být zájem, tak...

30. srpna 2017 6:36

Zachraň jídlo: Nevyhazujte dužinu z odšťavňování, udělejte z ní sušenky

Nevyhazujte dužinu z odšťavňování, je to skvělá ingredience | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Odšťavňování je hitem po celý rok, nejen v létě. Asi většina z nás při něm vyhazuje nemalé množství vlákniny, která v odštavňovači zůstává. Přitom je...

Rozhovor 29. srpna 2017 6:32 PRAHA

Největší nešvar českých restaurací? Špinaví kuchaři a plýtvání potravinami, říká šéfkuchař

Roman Dolejš | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vařil pro hvězdy NHL i NBA, projezdil celý svět a jako jediný v Česku vařil ruánskou kachnu, jeden z nejluxusnějších a zároveň nebizarnějších pokrmů...

29. srpna 2017 6:27 PRAHA/NEVADA

Na festivalu Burning Man v Nevadě se představí čeští umělci

Tým Heardt spolupracoval s neziskovou organizací Loono a přípravě přívěsků s... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vůbec poprvé se na legendárním americkém festivalu Burning Man představí i česká instalace. Má ji na svědomí několik českých studentů, kteří...

Češi v cizině 29. srpna 2017 6:05

Seychelanům smažák nechutná, připadá jim jalový, říká Češka

Sylva Lauerová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Česká spisovatelka, básnířka a cestovatelka se přestěhovala na Seychelské ostrovy před dvaceti lety. Vyměnila práva a podnikání za vůni džungle a...

Rozhovor 26. srpna 2017 6:41

Každé dítě má vlohy pro nějaký sport, jen je objevit, říká sportovní analytik

Sportující děti - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když se mu narodili děti, začal řešit, které sporty by mohly v budoucnu dělat. A problematikou se zaobírá dodnes. „Naším posláním je motivovat děti...

Rozhovor 26. srpna 2017 6:27

Hmyzí svět a jeho uspořádání nás fascinuje, říkají návrhářky

Zhanna Belskaya a Licia Declerck | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čisté a geometrické linie, hmyzí motivy, ale i jedinečný příběh každé kolekce. Česko-belgické návrhářské duo Alter Era je v Česku čím dál...

Recept 24. srpna 2017 10:30

Rychlá a chutná večeře do dvaceti minut? Zkuste krevety s rajčaty či kuře na zázvoru

Krevety s rajčaty | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nechce se vám večer po práci vyvařovat, ale ani se nechcete odbýt rohlíkem s máslem. Vyzkoušejte recepty na zdravou a chutnou večeři, které vám...

22. srpna 2017 6:37

Jídlo od hollywoodských hvězd? Svou restauraci má Robert Redford i Ryan Gosling

Drive - Ryan Gosling | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdo by někdy nesnil o tom, že si otevře vlastní restauraci či kavárnu. Ani věhlasné jméno a miliony dolarů na kontě však zdaleka nemusejí být zárukou...

Český šok 22. srpna 2017 5:40

Líbí se mi, že se tu lidé zdraví, i když se znají jen z výtahu, říká Angličan

Ian Worboys | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ian Worboys se do České republiky přestěhoval před osmi lety s tím, že si dá tři měsíce na rozmyšlenou, kam přesune centrálu průmyslového developera...

Rozhovor 19. srpna 2017 6:57 Alena Pecháčková

Len je úžasný materiál. V létě chladí a v zimě hřeje, říká designérka

Teprve postupně jsem pochopila jeho kvality, třeba tu, že len v létě chladí a v... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pracovala jako švadlena, junior designér a v malé studiu v Londýně si vyzkoušela všechny výrobní pozice ve fashion. Když se vrátila do Česka,...

16. srpna 2017 6:10

Zachraň jídlo: Zpracujte i zbytky masa. Jak na pomazánku rilletes?

Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa, které máte po večeři v lednici? Vyzkoušejte rilletes. Jedno z...

Češi v cizině 15. srpna 2017 6:23 PRAHA

Angličané používají místo kečupu a majonézy vinný ocet. Dávají si ho i k hranolkům, říká Čech

Petr Bednařík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Petr Bednařík se do Anglie přestěhoval i s přítelkyní kvůli studiu. „Lidé ve Velké Británii si zprvu myslí, že Česká republika je vlastně stále...



Najdete na Lidovky.cz