28. května 2016 18:32 ZBIROH

Vinaři: Loňská úroda hroznů zajistila velmi kvalitní růžová vína

Růžové víno | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Loňská úroda hroznů zajistila velmi kvalitní moravská růžová vína. Na nádvoří zámku ve Zbirohu na Rokycansku to dnes potvrdili zástupci 19 nejlepších...

Rozhovor 28. května 2016 5:25

Pepř je historicky nejvýznamnější koření, říká jeho znalec

Pepř (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Svůj soukromý i pracovní život zasvětil koření, přesněji řečeno pepři. Za pepřem cestuje, pěstuje ho a má rád hovory o něm. „Pepř hrál ze všech druhů...

27. května 2016 6:29

Barevná duha na talíři. Jednoduchý a delikátní rajčatový koláč

Ideální letní pokrm | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Léto je za dveřmi a tak stojí za to upravit jídelníček a připravit si něco lehkého, přesto delikátního. Ideálně poslouží vegetariánský rajčatový...

26. května 2016 6:50

NA CESTÁCH S ŠÉFKUCHAŘEM: Vyzkoušejte švédskou specialitu 'co dům dá'

Šéfkuchař Michael Váňa | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Několikrát jsem byl pozván na českou ambasádu ve Stockholmu, kde jsem zajišťoval občerstvení pro státní návštěvy. Přípravy na podobné akce jsou...

Recept 25. května 2016 6:39

Místo instantní polévky houbový guláš. Co uvařit dětem pod stanem?

Houbový guláš v kotlíku | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zapomeňte na instantní polévky, těstoviny či dokonce kaše. Ani pod stanem na horách či pod širákem v lese nemusíte jíst nevábně vypadající a...

Rozhovor 24. května 2016 6:55

Moje nová kuchařka? Psal jsem ji na přání čtenářů, říká Vaněk

Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dostupné suroviny, jednoduché recepty, rozmanité saláty i životní pouť Pana panáčka. Taková je nová kuchařka šéfa Pražského kulinářského institutu...

Reportáž 23. května 2016 10:44 BUDAPEŠŤ Ondřej Golis

Plné tribuny a kotel jako na hokeji. V Budapešti si to rozdali nejlepší kuchaři Evropy

Evropské finále kuchařské soutěže Bocuse d’Or. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Švédská, dánská, anglická, maďarská...Na zaplněné tribuně budapešťského výstaviště Hung Expo se míhají barvy vlajek hned několika evropských zemí za...

22. května 2016 20:19

Someliéři testovali až 130 let stará vína. Lahev by mohla stát i 750 tisíc

Na snímku jsou zleva jsou Andreas Wickhoff, držitel titulu Master of Wine, a... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na zámku Bečov someliéři v neděli ochutnali některá z vín, která byla nalezena v roce 1985 společně s relikviářem sv. Maura. Až 130 let stará vína...

22. května 2016 7:00 PRAHA/BEČOV Eliška Nová

Jaké je víno z 19. století? Znalci otevřou láhve ukryté s relikviářem sv. Maura

Odborníci relikviář  řadí na úroveň korunovačních klenotů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pod podlahou hradní kaple v Bečově nad Teplou našli v roce 1985 poklad. Kromě jedné z nejvýznamnějších památek v Česku vůbec, relikviáře svatého...

22. května 2016 6:16 PRAHA

Mistrovství světa v sabráži. Do soutěže se mohou zapojit i návštěvníci

Sabráž (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tradiční mistrovství České republiky v takzvané sabráži – neboli otevírání lahví šumivého vína pomocí šavle – se uskuteční 11. června v moravské...

Rozhovor 20. května 2016 14:00

'V Česku chybí koloniály, kde by si lidé koupili zboží od malých výrobců'

Pečené müsli | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jan Král byl nespokojený se situací na českém trhu s potravinami. A tak si otevřel výrobnu pečeného müsli. Suroviny, které v Janově peci...

20. května 2016 6:07

Luxusní a atraktivní pochoutka. Humří ocásky na rajčatech a špagetách

K servírování humra v krunýři se podává palička, kleštičky a speciální vidlička... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Humr je beze sporu jeden z nejkrásnějších tvorů mořské říše. Elegantní a členité tělo, velká klepeta, která předem varují “nedotýkat se!”, a dlouhá...

19. května 2016 10:35 PRAHA

Naučte jíst děti lépe. Zkuste recepty světoznámého Jamieho Olivera

Školní jídelna (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

VIDEO UVNITŘ Více zeleniny, ovoce a čerstvých surovin. Po celém světě probíhá v pátek Food Revolution Day (Světový den boje za lepší stravování...

Rozhovor 19. května 2016 6:48

Pověstný BlackDog v Praze. Gurmánská cesta do latinské Ameriky a v hlavní roli tapas

koncept podniku? Latinsko-americká potažmo španělská kuchyně. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vyhlášená berounská burgrárna BlackDog Cantina otevřela konečně restauraci v Praze. Ovšem burger si v ní dáte pouze výjimečně, v době oběda. A jaký...

Rozhovor 18. května 2016 6:00

Chtěl bych vařit ve sparťanské fotbalové kabině, říká oceněný Punčochář

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šéfuje kuchyni v restauraci Grand Cru, pravidelně přispívá na server Lidovky.cz - do rubriky Jídlo pod palbou a minulý týden získal v anketě Zlatý...

Rozhovor 17. května 2016 6:23

'V Česku je stále ještě problém sehnat čerstvou zeleninu a ovoce'

Zdeněk Střížek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po návratu z Ameriky si otevřel několik restaurací, v Praze otevřel první burgrárnu, už několik let pořádá úspěšný Burgerfest a nyní se stal gastro...

15. května 2016 6:32 PRAHA

Dobrovolníci na výstavě Lékařů bez hranic dostávají zdarma obědy

Na náměstí Míru v Praze byla zahájena interaktivní výstava "Polní nemocnice"... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S prací lékařů, sester či logistiků v krizových oblastech světa se mohou do 13. května seznámit zájemci v polní nemocnici, která vyrostla na náměstí...

13. května 2016 6:06

Potočnice lékařská je originální superpotravina. Na sendvič, do polévky či ke steaku

Dietní a velmi zdravá - to je polévka z potočnice | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Křehké lístky svěže zelené barvy do salátů i na chléb, efektní příloha ke steakům i hlavní surovina do dietních polévek, to vše je potočnice...

12. května 2016 18:23 PRAHA

Anketu Zlatý kuchař vyhrál Jan Punčochář. Do síně slávy míří Zdeněk Pohlreich

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vítězem 3. ročníku ankety Zlatý kuchař, kterou vyhlašuje redakce časopisu Gastro&Hotel profi revue, se stal Jan Punčochář z pražské restaurace Grand...

12. května 2016 10:20 VELKÉ PAVLOVICE

Šampionem vín ve Velkých Pavlovicích se stal Tramín červený

Bílé víno - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šampionem 12. ročníku soutěže Festwine ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku se stal Tramín červený výběr z hroznů 2009 ze Znovínu Znojmo. Vyhrál v...

12. května 2016 6:09

Gril i ohniště. Kde si v Praze můžete ugrilovat steak venku?

Kde si v Praze můžete ugrilovat steak venku? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nemáte chalupu, chatu ani balkon, ale máte chuť na grilovat venku na slunci? Ani v Praze to není problém. Dokonce k tomu nepotřebujete svůj vlastní...

Rozhovor 11. května 2016 6:51

Základem thajské kuchyně jsou bylinky a zelenina. Česká jídla jsou těžká, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Denise Baptiste se svým týmem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čerstvé bylinky, zelenina a lehká jídla. Thajské pokrmy se u v Česku těší čím dál větší oblibě. Asijská kuchyně působí velmi pozitivně na naše tělo....

Seriál 10. května 2016 6:54

PUNČOCHÁŘ: Všichni se zajímají o jídlo. Dobrý kuchař je ale nedostatkové zboží

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V poslední době píšu samá negativní témata. Strašně rád bych se vrátil k tomu, kdy jsem psal, jak je krásné vařit z čerstvých surovin, ale momentálně...

9. května 2016 6:53 PRAHA

Zelený a bílý král zeleniny. Jak ho připravit a kam se za ním vydat?

Chřest | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chřest je hned po medvědím česneku prvním signálem jara. První sklizně začínají v polovině dubna a trvají až do půlky května, záleží na počasí. U nás...

27. května 2016 12:36 PRAHA

Festival minipivovarů se chystá popáté na Hrad. Přijedou i Poláci

V roce 2014 navštívilo degustační festival na Hradě 2500 lidí, což je povolené... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

K degustaci je připraveno celkem 132 druhů piv od 66 pivovarů a 36 pivních stylů. Celkem se v prostorách Královské zahrady Pražského hradu vyčepuje...

Rozhovor 14. května 2016 6:24

Bio alkohol? Návrat k přírodě a žádné pesticidy, říká barman

Bílé víno - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V bio kvalitě můžete dnes sehnat všechny druhy alkoholu. Od vodky, přes gin až po whiskey a koňak. „Není to marketingový tah. V produkci vína se...

7. května 2016 6:33 PAŘÍŽ

Výrobci fois gras přijdou kvůli ptačí chřipce o miliony eur

Foie gras (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Producenti francouzské národní delikatesy, takzvaných foie gras, přijdou letos o stovky milionů eur. Ode dneška do poloviny srpna totiž musejí...

6. května 2016 6:56

Český chřest s výjimečnými chutěmi. Nejluxusnější jarní zelenina právě dozrává

Nezbytný parmazán zavrčí lahodné chutě | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chřest, nazývaný též královská zelenina, je stále pokládán za luxus na jídelním stole, ať už ho připravíte jakkoliv. Šampionem mezi světovými...

Rozhovor 5. května 2016 6:18 Alena Pecháčková

Tavený sýr na kuchařské soutěži mě zaskočil, říká šéfkuchař Bečvář

Patrik Bečvář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zúčastnil se mnoha kuchařských soutěží, stal se Kuchařem roku, šéfoval kuchyni v restauraci Zlatá Praha, vařil pro Baracka Obamu i George Bushe. Co...

4. května 2016 6:27

5 nejlepších japonských restaurací? Kam na nejlepší polévku miso?

Kuřecí Teriyaki s rýží a salátem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sushi, syrové ryby, a nebo tradiční poklad japonské kuchyně polévka miso. Čistě japonských resturací přibývá jako hub po dešti. A není divu....

3. května 2016 6:32

SOMELIÉR: Motání sklenkou a mudrování aneb Jak degustovat víno

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V prvním díle o základech degustování jsem se věnoval hlavně tomu, jak vybrat víno a jak správně víno podávat. Nyní bych se rád zaměřil už na...

1. května 2016 7:00 JOHANNESBURG

Jihoafrická republika vyhlásila válku limonádám. Ale nejspíš prohraje

Energetický nápoj - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jihoafrická republika, kde je čtvrtina obyvatel obézních, se rozhodla zdanit slazené nealkoholické nápoje, aby se tak pokusila bojovat proti nadváze....

30. dubna 2016 6:07

Ve hře o trůny džemů vyhrává rebarborový se zázvorem

Dokonalé spojení rebarbory a zázvoru v džemu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Británie má na rozdíl od ostatních států Evropy jednu velkou kulinářskou výhodu. Má svoji rychlenou rebarboru. Unikátní pěstování běžné rebarbory ve...

Recept 29. dubna 2016 6:00 BLED Magdalena Slezáková

Kremšnita: magie křehkého těsta a sametového krému z úpatí slovinských hor

Vanilkový krém, šlehačka a křupavé listové těsto. Slavnou kremšnitu připravují... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pocukrovaná vrstva zlatého listového těsta křupne pod lžičkou, aby odhalila nadýchanou šlehačku a pod ní skryté vanilkové nebe. Existují stovky...

Fotočlánek 28. dubna 2016 14:19 HOSTÍN U VOJKOVIC

O český chřest je letos velký zájem. Podívejte se, jak se sklízí

Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je...

28. dubna 2016 10:30

Zaostřeno na: svrchně kvašeného Sherpu ze Sokolova

Svrchně kvašené speciály včetně Sherpy už tvoří pevnou součást sortimentu... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sokolovský pivovar Permon letos slaví desáté narozeniny. A ukazuje se, že směr, kam majitelé značku nasměrovali až několik let po založení, se...

další články