24. května 2017 6:02

Zeleninové slupky a odřezky nevyhazujte. Můžete z nich mít grunt vývar

Zeleninový vývar (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdo vaří zeleninová jídla, ví, kolik různých odřezků, slupek a zbytků se vyhodí. Často ale zbytečně. Tyhle kousky se totiž dají perfektně využít na...

Doporučujeme 23. května 2017 6:01

VIDEORECEPT: Připravte si glazovanou makrelu v teriyaki omáčce

Glazovaná makrela v teriyaki omáčce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máte chuť na makrelu, ale uzená už vás nudí? V devátém díle nového seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices,...

Rozhovor 22. května 2017 6:30 Alena Pecháčková

Najít kuchaře je problém, po škole neumí uvařit ani guláš, říká šéfkuchař

Zdeněk Krížek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je jedním z nejlepších českých šéfkuchařů, kteří se specializují na asijskou kuchyň. Do té se zamiloval už během své první práce. V pražské...

21. května 2017 6:36 PRAHA

Sbírka pomůže otevřít další obchod, kde se nakupuje bez obalů

Malý obchod v Bělehradské ulici je otevřený zhruba 14 dní. Musíte ho ale... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V ulicích Prahy i dalších českých měst v pátek končí kampaň neziskové organizace Bezobalu, která upozorňuje na velké množství komunálního odpadu z...

21. května 2017 6:00 PERNAND-VERGELESS

Mráz a kroupy francouzského vinaře nezlomily, vyrábí pivo, co se ‚pije jako víno‘

Vinná réva. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Již několik let snášel burgundský vinař Ludovic Belin rozmary nelítostného počasí. Loni se proto pustil do výroby bio piva. Taková diverzifikace...

20. května 2017 6:28

Indické rybí kari s krevetami a sladkými bramborami. Dietní žhavá pochoutka

Krevety pak zamíchejte do kari | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud si máte připravit kari indického typu, nastane vždy otázka, zda je možné doma uvařit skutečně autentické kari, tak jako to umí v originálních...

Seriál 19. května 2017 7:00

Grilování po americku. Jak připravit poctivý domácí hamburger?

Hamburger. Ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čerstvý salát, rajče, sýr a poctivý plátek mletého hovězího masa. Jednou za čas pořádný hamburger neuškodí. V létě můžete maso ugrilovat, což chuť...

19. května 2017 6:48

Cider po Česku. Býval to běžný nápoj širokých vrstev, časem ho vytlačilo pivo

Cyril Holub, spolumajitel značky Prager Cider, zná dobře historii ciderů v... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Má nazlátlou barvu, jemně perlí na jazyku a během posledních pár let česko doslova zaplavil. Cider čili jabčák nebo burčák si pro sebe kdysi vyráběl...

18. května 2017 7:40

Připravte si domácí celozrnné bulky s konopným semínkem

Celozrnné bulky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vůně domácího pečiva je dokonalá. Chcete si o víkendu udělat domácí celozrnné bulky? Do těsta přidejte semínka všeho druhu, a všude kam se dá. Nechte...

18. května 2017 6:38

Oběd kancelářských krys: Kde si dát v centru Prahy skvělé maso na stojáka?

Tatarák mají v Kantýně vynikající | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Segedínský guláš, ledvinky, ale i výpečky z „přeštíka“ (čuníka z Přeštic) podlévané plzeňským pivem. Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale...

17. května 2017 7:00 Jaroslav Totušek

Do košíku smrt. Finské supermarkety prodávají bez varování jedovatý ucháč obecný

Čerstvá houba gyromitra esculenta (latinsky) neboli ucháč obecný. Finski... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Turisté si ve Finsku musí dát pozor. V obchodech se dá běžně koupit smrtelně jedovatá houba ucháč obecný. Ta je po důkladné tepelné úpravě jedlá, ale...

17. května 2017 6:42 PRAHA

KONHEFR: Bez lepku a bez laktózy. Módní výstřelek či nutnost?

Jiří Konhefr | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když jsme začínali před lety s Food Story, měli jsme i pár produktů bez lepku a pár bez laktózy. Dnes máme v mléčných produktech 30 procent...

16. května 2017 6:31

VIDEORECEPT: Jak na indonéské hovězí nudličky? Nechte si poradit od šéfkuchaře

Indonéské hovězí nudličky se zeleným chřestem a pepřovou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Neznáte indonéskou kuchyň? V osmém díle nového seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se...

15. května 2017 10:25 PRAHA

Titul Zlatý kuchař obhájil Jan Punčochář

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ve čtvrtém ročníku ankety Zlatý kuchař, kterou vyhlašuje redakce časopisu Gastro&Hotel profi revue, obhájil své vítězství Jan Punčochář z pražské...

14. května 2017 6:00 NEW YORK/PRAHA

Víte, co je to čínský angrešt? Vrcholy a pády zlaté horečky jménem superpotraviny

Kiwi - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Superpotraviny - produkty opěvované pro své účinky na lidské zdraví - mají leccos společného s hvězdami televizních seriálů: Stejně jako ony dokážou...

13. května 2017 6:09

Delikátní dort ze špaldové mouky s jahodami a bazalkovou mátou

Delikátní dort ze špaldové mouky s jahodami a bazalkovou mátou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Květen je v Británii měsícem, kdy se v obchodech objeví jahody, nesoucí hrdě unijní vlajku jako symbol, že již nejsou z dovozu. Jsou sice pěstované...

Seriál 12. května 2017 7:00

Zkuste grilování v asijském stylu. Poradí šéfkuchaři

Zkuste grilování v asijském stylu. Poradí šéfkuchaři | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Asijská kuchyně je čím dál tím populárnější. Sympatická je i tím, že ingredience se nemusí přesně vážit a není nutné precizně dodržovat postupy....

Rozhovor 12. května 2017 6:47

Do supermarketu chodím jen pro toaletní papír, říká zakladatel Bezobalu

Petr Hanzel | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

K zájmu o životní prostředí ho vedli rodiče od malička, ale jak sám říká, rozhodně nebyl ekomaniak. Kreativec a spoluzakladatel neziskové organizace...

11. května 2017 6:00

Oběd kancelářských krys: Kam zajít na českou hotovku v Dejvicích?

Zatímco české speciality na stálém menu téhle restaurace začínají kolem dvou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Koprová omáčka, bramboračka či moravský vrabec. Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, která restaurace, ve které dostanete klasické české...

10. května 2017 6:13

Zachraň jídlo: Pórková nať je nejzdravější část pórku, zužitkujte ji

Pórek (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zelená část pórku rozhodně není na vyhození. Oproti bílé části obsahuje až dvojnásobné koncentrace vitamínů A, B, C, E a má skvělé antioxidační...

9. května 2017 6:47 CONCARNEAU

Řasy všeho druhu vystupují ve Francii ze svého ghetta

Řasy všeho druhu vystupují ve Francii ze svého ghetta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hnědé, červené nebo zelené řasy, které jsou na rozdíl od hub všechny jedlé, lákají stále více spotřebitele vyhledávající přírodní a zdravé potraviny,...

8. května 2017 5:08 PRAHA

Blíží se Světový týden koktejlů. České bary představí netradiční nabídku drinků

Gin s tonikem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako každý rok se bude 13. května na celém světě oslavovat svátek barmanů. Světového dne koktejlů, který na tento den už tradičně připadá, se...

7. května 2017 7:14

Připravte si domácí falafel pita burger s brambory

Falafel pita burger | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Radima Gerlicha z nově otevřené restaurace La Loca na falafel pita burger s...

6. května 2017 6:44

Super zdravá zelená polévka. Bylinky však nevařte, jen rozmixujte

Zelená polévka s bylinkami je zásaditá | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Bylinky jsou nedílnou součástí dnešní moderní gastronomie. Používaly se po staletí a staré herbáře a lékařské knihy jsou toho důkazem. A vaření s...

5. května 2017 6:53

Česká města brázdí foodtrucky, vaří v nich i elitní kuchaři

Food trucks ovládly náplavku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Českými a moravskými městy začaly kvůli rostoucí popularitě kvalitního jídla a kulinářského umění projíždět moderně vybavené kuchyně na kolečkách, ve...

5. května 2017 6:24

Hledáte gastronomickou mekku? Foie gras na konci světa si dejte v Penzionu Kladská

Slova jako šéfkuchař nebo sous chef se na Kladské nepoužívají: v kuchyni se... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na úpatí Slavkovského lesa, v objetí rašelinových luk, je ukrytá restaurace, kde dělají nejspíš nejlepší foie gras v Česku. Vlastimil Reitmajer...

4. května 2017 6:34

Rajčata, rukola a těsto. Jak na dobrou domácí pizzu?

Hravě si vystačíte s pouhými rajčaty a sýrem. To je základ.  Samozřejmě nesmí... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hravě si vystačíte s pouhými rajčaty a sýrem. To je základ. Samozřejmě nesmí chybět trocha čerstvé rukoly, a je tu dokonalá pochoutka. Jak na domáčí...

4. května 2017 6:00

Oběd kancelářských krys: Kde si dáte nejlepší pho či ramen v Karlíně?

Na svoje si tu přijdou milovníci výrazných asijských polévek, které na menu... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sushi, polévka pho či ramen. Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, které asijské bistro či restaurace stojí ve vaší čtvrti za návštěvu?...

3. května 2017 5:19

VIDEORECEPT: Jak na vietnamské rolky s krevetami? Nechte si poradit od šéfkuchaře

Vietnamské rolky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak správně připravit vietnamské rolky? V sedmém díle nového seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která...

Rozhovor 2. května 2017 6:10

Dobrou mouku mlynář pozná po čichu, říká potomek slavného italského rodu

Alberto Naldoni | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Psal se rok 1940, když manželé Igino a Elido Naldoni převzali do péče dvě stě let starý mlýn v srdci regionu Romagna na severovýchodě Itálie a začali...

Recept 1. května 2017 6:50

Jak na kalamáry? Zkuste grilovaná chapadla podle šéfkuchaře

Grilovaná chapadla kalamárů, pyré ze sladkých brambor, fenyklová arak omáčka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Radima Gerlicha z nově otevřené restaurace La Loca na grilovaná chapadla...

30. dubna 2017 6:36

Na uhlí, plyn či elektrický. Jak si vybrat správný gril?

Gril (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejen bylinky a marinády, chuť grilovaného masa může ovlivnit také výběr grilu - respektive briket či uhlí, na kterých grilujeme. Ty jsou také...

29. dubna 2017 6:58

Rizoto s medvědím česnekem a chřestem. I klasická pochoutka může překvapit

Rizoto s jarní zeleninou - chřestem, medvědím česnekem a potočnicí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rizota jsou vysloveně lahodným pokrmem, mají totiž mnoho dobrých chutí, přesto jsou z jednoduché suroviny - rýže. Mluvím o těch pravých italských...

Reportáž 28. dubna 2017 6:08 PRAHA

Tradice, buržoazní přežitek a náročné pěstování. Jak je to s českým chřestem?

Začátek sezony | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Z Prahy je to k Mělníku kousek a já jsem se vypravila podívat, jak se klube, sklízí a zpracovává chřest ve firmě Český chřest. Opravdu stojí za to na...

27. dubna 2017 6:36

Na chleba, do těstovin i rýže. Připravte si doma chřestové pesto

Chřestové pesto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chřestová sezóna začíná, je tedy na čase připravit si netradiční pochoutku, při jejíž výrobě zmíněný chřest využijete. Pesto můžete udělat v podstatě...

Exkluzivně 27. dubna 2017 6:00 PRAHA

Oběd kancelářských krys: kam za veganským jídlem na Vinohradech?

Každé poledne se tu dá vybírat z jedné polévky a dvou hlavních jídel, většinou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Veganská kuchyně je zdravá a chutná. Pokud je ale člověk nováčkem a chtěl by svůj životní styl změnit, často neví do jakého podniku zajít. Chcete se...



Najdete na Lidovky.cz